Σκληρό ντιμπειτ για τους υποψήφιους ηγέτες του ΚΙΝ. ΑΛ.

Share on:

Σε σκληρό ντιμπέιτ μεταξύ των υποψήφιων για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής φαίνεται ότι θα εξελιχθεί η σημερινή συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που συνεδριάζει για να εγκρίνει τη «διαδρομή» μέχρι τις εσωκομματικές κάλπες στις 5 και 12 Δεκέμβρη.

Το σκηνικό μυρίζει… μπαρούτι», λέει κορυφαίο στέλεχος κάνοντας λόγο για έντονες διαβουλεύσεις και διαξιφισμούς μεταξύ των επιτελείων των υποψηφίων αρχηγών όλες τις τελευταίες μέρες. Μέχρι αργά τη νύχτα, άλλωστε, η συμβιβαστική λύση για τα διαδικαστικά αποτελούσε ζητούμενο και τροφοδοτούσε τις παρασκηνιακές συζητήσεις πριν από την επίσημη πρεμιέρα. Μπορεί η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά και οι κύριοι Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καστανίδης να… ομνύουν στην ανάγκη διατήρησης της ενότητας, ωστόσο στα στρατηγεία τους το κλίμα θυμίζει… ακήρυχτο πόλεμο και τα στελέχη τους μοιάζουν έτοιμα για μετωπικές συγκρούσεις.

Στην εκλογή του 2017 (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜ.ΑΡ. κ.ά.) είχαν ψηφίσει περίπου 220.000. Και τώρα; Η αισιόδοξη πρόβλεψη των επιτελείων θέλει καταρχάς το μητρώο των 135.000 μελών (όπως διαμορφώθηκε από το 2017 μέχρι σήμερα) να προσέρχεται σύσσωμο στις κάλπες («στα χέρια μας είναι να κινητοποιήσουμε και περισσότερο κόσμο», τονίζει άνθρωπος της Χαριλάου Τρικούπη). Ωστόσο, υπάρχουν δύο αγκάθια – ένα πιθανότατο ανέβασμα των τόνων μεταξύ των υποψηφίων και η πορεία της πανδημίας.

Η Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει ότι πρέπει και θα εφαρμοστεί το καταστατικό: δηλαδή οι υποψήφιοι πρέπει να εμφανίσουν 5.000 υπογραφές μελών-υποστηρικτών ή το 15% της Κ.Ε. που αποτελείται από 297 μέλη.

Η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται αποφασισμένη να δώσει σκληρή μάχη για την επανεκλογή της. Εχει ήδη στρέψει τα πυρά της εναντίον του κ. Νίκου Ανδρουλάκη κατηγορώντας τον χωρίς να τον κατονομάζει ότι «θέλει να δοξαστεί κρυπτόμενος» από την Ευρωβουλή και εναντίον του κ. Ανδρέα Λοβέρδου, χρεώνοντάς του και μέσω συνεργατών της την «κάλπικη γραμμή με τα πασοκόμετρα» και με «μια διακήρυξη έως και ακροδεξιών θέσεων», ενώ θέτει το δικό της τρίπτυχο: διασφάλιση της ενότητας της παράταξης, αυτόνομη πορεία και προοδευτική διακυβέρνηση. Η ίδια λέει ναι στη διεξαγωγή ντιμπέιτ και πιστεύει πως από την αντιπαράθεση θα αναδειχθεί το έργο της από το 2015. Διατηρεί ισχυρές δυνάμεις ανά την Ελλάδα, ωστόσο άσπονδοι φίλοι της σημειώνουν σημαντικές διαρροές προς τις άλλες πλευρές.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος θέτει το δίλημμα «ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝ.ΑΛ.;», υπόσχεται ότι θα διπλασιάσει τις δυνάμεις του κόμματος εφόσον εκλεγεί, τονίζει ότι δεν πρόκειται να απαντήσει σε προσωπικές επιθέσεις και επιλέγει την πολιτική αντιπαράθεση για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα. Εχει ήδη περιοδεύσει σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. Προχθές από τη Νάξο κάλεσε σε «πολλά ντιμπέιτ» τους άλλους υποψήφιους με το ερώτημα «ποιος εγγυάται να ξεκολλήσει το ΠΑΣΟΚ από την αιχμαλωσία των χαμηλών ποσοστών».

Ο κ. Ανδρουλάκης ποντάρει στην ενίσχυση του ρεύματος υπέρ της ανανέωσης και της αλλαγής φρουράς και γενιάς στη Χαριλάου Τρικούπη, προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μη δώσει «λαβές για… εκτροχιασμό της κατάστασης», ενώ οι εσωκομματικοί του φίλοι συμφωνούν με τη γραμμή του για την περιγραφή του προοδευτικού μοντέλου διακυβέρνησης με την προοπτική συνεργασιών σε προγραμματική βάση. Διαπιστώνει συνεχή φθορά της Ν.Δ. και αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ που θα αποτυπωθεί και στις προσεχείς εκλογές εφόσον «το ΚΙΝ.ΑΛ. εμφανίσει αξιόπιστη εναλλακτική για τους προοδευτικούς πολίτες».

Ο κ. Χάρης Καστανίδης προσβλέπει στις ψήφους των παπανδρεϊκών – ως εκ τούτου η δήλωση του ΚΙΔΗΣΟ ότι ο Παπανδρέου δεν βρίσκεται πίσω από κάποιον υποψήφιο δεν ήταν εξέλιξη που προσδοκούσε. Ο πρώην πρωθυπουργός λέγεται ότι είχε νωρίτερα επικοινωνήσει με την κυρία Γεννηματά, στην οποία εξέφρασε την πρόθεσή του να κρατήσει αποστάσεις από τη μάχη των υποψηφίων. Εντούτοις φρόντισε με τη δήλωση διά συνεργατών του να αποκλείσει εμμέσως πλην σαφώς τη στήριξη σε συνεργασίες με τη Ν.Δ. Η παρέμβαση αυτή εκτιμάται ότι έγινε επίσης διότι ο κ. Παπανδρέου ήθελε να κοπεί και κάθε συζήτηση περί ανόδου στην Ευρωβουλή του αδερφού του Νίκου, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης τού έχει υποσχεθεί ότι θα αποχωρήσει και εκείνος θα λάβει ως πρώτος επιλαχών την έδρα.

Πηγή :protothema. gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE