Κυκλώνας Νέαρχος | Ποιες περιοχές θα πλήξει στην Ελλάδα

Share on:

Οι εκτιμήσεις που έκανε εδώ και μερικά 24ωρα ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, σχετικά με τη δημιουργία κυκλώνα στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου επιβεβαιώθηκαν.

Περιοχές όπως η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες και το ανατολικό Αιγαίο βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Μην ξεχνάμε ότι η Κρήτη μας έχει δοκιμαστεί τελευταία και από τους σεισμούς.

Το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργήθηκε αποκτά χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα και μάλιστα σύμφωνα με την επικρατούσα πρακτική ονοματοδοτήθηκε ως «Νέαρχος».

Σχετικά με την ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που υπογράφουν οι μετεωρολόγοι Σταύρος Ντάφης και Κώστας Λαγουβάρδος περίπου 13 μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα του Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane) “Ιανός” από τη χώρα μας, ο «Νέαρχος» σχηματίστηκε στο Νότιο Ιόνιο την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021 και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις η χώρα μας δεν θα επηρεαστεί σημαντικά και πιθανότατα η Κρήτη να δεχτεί το μεγαλύτερο όγκο βροχής.

Η παρακάτω δορυφορική εικόνα δείχνει τον “Νέαρχο” το απόγευμα της Πέμπτης 28 Οκτωβρίου 2021 στην Κεντρική Μεσόγειο όπου κινείται πολύ αργά βορειοδυτικά προς τη Μάλτα και τις ακτές της Σικελίας.

Τροπικός κυκλώνας

Πρόκειται για ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργείται στη Μεσόγειο και αποκτά χαρακτηριστικά των τροπικών κυκλώνων. Μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την απουσία μετωπικών επιφανειών (ψυχρά και θερμά μέτωπα), τη δημιουργία “ματιού”, την επικράτηση θυελλωδών ανέμων και την εκδήλωση ραγδαίων βροχοπτώσεων κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος.

Ποιος ήταν ο Νέαρχος

Ο Νέαρχος υπήρξε ο επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ασία. Ήταν κρητικής καταγωγής, γιος του Ανδροτίμου (πιθανόν από τη Λατώ). Ο Βασιλιάς Φίλιππος Β΄ τον εξόρισε στην Αμφίπολη, καθώς ο ίδιος είχε πέσει στη δυσμένεια του. Αργότερα αποκαταστάθηκε από τον Αλέξανδρο και ανέλαβε διοικητής της Λυκίας στη Μικρά Ασία.

Πηγή:ethnos.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE