Μπουρλά | Μεγάλη ημέρα για την ανθρωπότητα το χάπι κατά του Κορωνοϊου

Share on:

«Μεγάλη μέρα για την ανθρωπότητα» χαρακτήρισε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, τη σημερινή, καθώς η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε ένα λίαν αποτελεσματικό χάπι κατά της Covid-19, που μειώνει δραστικά τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου, κατά 89%.

Πρόκειται για το δεύτερο χάπι, μετά από εκείνο της Merck, που ειδικοί και Αρχές ευελπιστούν ότι θα αλλάξει τα δεδομένα στη μάχη κατά της πανδημίας.

«Τα νέα αυτά έρχονται σχεδόν ακριβώς έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση στις 9 Νοεμβρίου 2020 του εμβολίου κατά της Covid-19», δήλωσε ο Αλμπερτ Μπουρλά στο CNN.

«Είναι πολύ σημαντικό γιατί σημαίνει ότι μεταξύ των ασθενών υψηλού κινδύνου αντί να καταλήξουν δέκα στο νοσοκομείο, μόνον ένας θα πάει και πιθανώς ελάχιστοι -και αν- θα πεθάνουν. Η κυκλοφορία του χαπιού αυτού θα σώσει εκατομμύρια ζωές».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «χωρίς τους εμβολιασμούς και τις ενισχυτικές δόσεις δεν θα καταφέρουμε να ξεφορτωθούμε τον κορωνοϊό, αλλά επειδή τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά, και δεν τα κάνουν όλοι, αντιμετωπίζουμε τη δυσάρεστη κατάσταση με τις κατάμεστες ΜΕΘ των νοσοκομείων. Τώρα, όμως, έχουμε μια λύση γι’ αυτό. Δεν αφορά στην πρόληψη της Covid-19, αλλά στη θεραπεία των άτυχων που νοσούν απ’ αυτήν».

Ερωτηθείς αναφορικά με κάποιες «δυσάρεστες επιπτώσεις» που ανέφερε το ανακοινωθέν της Pfizer για το χάπι, ο Mπουρλά εξήγησε ότι αφορούν σε συμπτώματα που αναμένονται από την Covid-19, όπως υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος και διάρροια, και ότι μόλις το 1,7% εκείνων που έλαβαν το χάπι κατά τις κλινικές δοκιμές αντιμετώπισαν «σοβαρές, δυσάρεστες συνέπειες», έναντι ποσοστού 6% εκείνων που έλαβαν το εικονικό φάρμακο (placebo).

Ο CEO της Pfizer είπε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να καταθέσει το συντομότερο δυνατόν, πιθανώς σε λίγες εβδομάδες και πριν από τη γιορτή των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, την αίτηση για έγκριση του χαπιού στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

«Σε τέσσερις μήνες αναπτύξαμε 600 διαφορετικά μόρια και τα δοκιμάσαμε για να επιλέξουμε τελικά το ένα που παρουσιάσαμε σήμερα, και μέσα σε 16 μήνες κάναμε όλη την κλινική δουλειά για να ετοιμαστεί το φάρμακο. Θα ήταν απογοητευτικό αν δεν υποβάλλαμε σύντομα την αίτηση», τόνισε.

Ο Μπουρλά ανέφερε ότι η Pfizer συνεχίζει τη στρατολόγηση εθελοντών για τη συνέχιση από τον νέο χρόνο των δοκιμών του χαπιού σε ασθενείς που δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου, λόγω άλλων παθήσεων, όπως π.χ. ο διαβήτης, ή καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και σε άτομα από το περιβάλλον ασθενών, για να διαπιστωθεί αν τους παρέχει κάποια προστασία από την Covid-19.

Πηγή:iefimerida.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE