Τσίπρας | Κρίσιμη η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων (βίντεο)

Share on:

“Η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι στρατηγικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και κρίσιμη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής” δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο των ευρωσοσιαλιστών ( PES). 

Απευθυνόμενος στην Ε..Ε είπε πως “οφείλει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της και να διατηρήσει τη δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών, που άνοιξε ξανά μετά από χρόνια αυτή τη συζήτηση και τη ρεαλιστική προοπτική της υλοποίησης της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων”.

Αιχμές άφησε αναφερόμενος στη δήλωσή του και για τη στάση του έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με τη Β. Μακεδονία και τα μνημόνια που δεν φέρνει για κύρωση στη Βουλή, χρεώνοντας του “φόβο” για τις αντιδράσεις των “λογής Μπογδάνων”. 

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Επ αυτού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε επακριβώς: 

“Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, οφείλει να σοβαρευτεί. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εμφανίζεται με δύο πρόσωπα. Από τη μια να υποστηρίζει την ενταξιακή πολιτική των Δυτικών Βαλκανίων – ευτυχώς μετακινούμενος από τις απόψεις ότι θα ασκήσει βέτο στην ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας – από την άλλη, όμως, εδώ και δύο χρόνια να αρνείται να κυρώσει στην ελληνική Βουλή τρία μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, προφανώς από το φόβο ότι κάθε λογής Μπογδάνοι στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας δεν θα του το επιτρέψουν”.

Στο ίδιο πλαίσιο έκρουσε τον κώδωνα για την άνοδο της ακροδεξιάς στην ΕΕ αλλά και την ενδυνάμωσή της εντός των συντηρητικών κομμάτων: “Δεν μπορεί κανείς να πατάει σε δυο βάρκες. Οφείλει να έχει ξεκάθαρη τοποθέτηση σε κρίσιμα ζητήματα για την προοπτική της περιοχής, την ειρήνη και τη σταθερότητα”.

Συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων

Στο μεταξύ χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στο γευμα εργασίας των ευρωσοσιαλιστών με βαλκανικά σοσιαλιστικά κόμματα, όπου ανέφερε: 

1. Ότι η δυναμική που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών για ειρήνη και σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια θα χαθεί οριστικά και θα δημιουργηθεί ένα πολιτικό κενό για τρίτες δυνάμεις, εάν η ΕΕ δεν αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή προοπτική των χωρών της περιοχής. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να τερματιστεί η επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και να ασκηθούν διεθνείς και ευρωπαικές πιέσεις στη γείτονα για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και προσφυγή με την Ελλάδα στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

2. Την κρισιμότητα της σημασίας που έχει η ενίσχυση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη ώστε η πανδημία να μην αποτελέσει ανάπαυλα για επιστροφή  στις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας του παρελθόντος και να στηριχθούν τα δικαιώματα απέναντι στην ακροδεξιά η οποία ενισχύεται και εντός των συντηρητικών κομμάτων. 

3. Πως είναι ανάγκη το Σύμφωνο Σταθερότητας να αντικατασταθεί με Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Οικονομικής Σύγκλισης και να υπάρξουν ευρωπαικές πολιτικές στήριξης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά απέναντι στην κρίση ενέργειας.

Πηγή:capital.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE