Η Δέσποινα Κλούβα, μας συστήνει τον Πολυχώρο Τέχνης και Δράσης, “Νότιος”

Share on:

244414272_276302027678296_7678513549385058582_n

 Οι λάτρεις κάθε μορφής τέχνης, βρίσκονται πάντοτε κοντά σε κάθε πρωτοβουλία καλλιτεχνικού εξωραϊσμού και δημιουργίας κάτι νέου και πρωτοποριακού. Ένας πολυχώρος Τέχνης και Δράσης (με πολλά είδη τέχνης και άλλα τόσα είδη καλλιτεχνικής δράσης), στα Νότια Προάστια, δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος και να μην αναφερθεί ως σημείο αναφοράς και συνάντησης για κάθε άτομο που επιθυμεί να μυηθεί στα καλλιτεχνικά μονοπάτια και να δημιουργήσει πράγματα με βάση τη γνώση και τη φαντασία.

Η ιδιοκτήτρια του πολυχώρου Τέχνης και Δράσης, Δέσποινα Κλούβα, είχε την καλοσύνη να συζητήσει μαζί μας κάποια ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με τον χώρο της. Ας την ακούσουμε λοιπόν:

Οι kallitexnes.gr έχουν τη χαρά να παρουσιάσουν και να συστήσουν τον “Νότιο”, έναν πολυχώρο Τέχνης και Δράσης, με έδρα το Ελληνικό. Ας αφήσουμε όμως την ιδιοκτήτρια του χώρου, την κυρία Δέσποινα Κλούβα, να μας μιλήσει με τα δικά της λόγια! Πώς γεννήθηκε η ιδέα δημιουργίας αυτού του χώρου; 

Δ.Κ.: Ο βασικός λόγος ήταν η απουσία και το μεγάλο κενό που εντοπίσαμε στα Νότια Προάστια ενός τέτοιου χώρου που αφορούσε μαθήματα εκμάθησης, τεχνών κυρίως για ενήλικες, αλλά και για εφήβους και παιδιά.

Ποια μαθήματα γίνονται και σε ποιες ηλικίες και ανθρώπους απευθύνονται αυτά; 

Δ.Κ.: Η ποικιλία των μαθημάτων και των σεμιναρίων που υπάρχουν στον Νότιο είναι πολύ μεγάλη: φωτογραφία, ζωγραφική, ελληνική ζωγραφική (αγιογραφία), αργυροχοΐα, γλυπτική,ψηφιδωτό, φο μπιζού, αλλά ακόμα και πιο εφαρμοσμένα μαθήματα όπως η ραπτική, το πλέξιμο και το βελονάκι είναι μερικά από αυτά.

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για τα  μαθήματα που αφορούν το σώμα και το μυαλό, όπως οι θεατρικές ομάδες μας για ενήλικες,  για εφήβους αλλά και το μοναδικό τμήμα πανελλαδικά, το θεατρικό ραδιόφωνο!

Κάθε χρόνο δεν παραλείπονται διάφορα σεμινάρια όπως η Δημιουργική Γραφή, η Αστρολογία, φιλοσοφία και πολλά πολλά ακόμα. Για τους μικρούς μας φίλους, τα παιδιά δημοτικού, λειτουργεί εργαστήρι ζωγραφικής και εικαστικών.

Πείτε μας αν θέλετε, λίγα λόγια για το προσωπικό που απαρτίζει τα τμήματά σας.

Δ.Κ.: Χαίρομαι που με ρωτάτε γιατί αν κάτι μας κάνει περήφανους στον Νότιο, είναι το έμψυχο δυναμικό μας, δηλαδή οι άνθρωποι που τον απαρτίζουν. Οι δάσκαλοι του Νοτίου, είναι όλοι άτομα που όχι μόνο αγαπούν το μάθημα που διδάσκουν, αλλά το εφαρμόζουν και στη ζωή τους, και εργάζονται πάνω στην ειδικότητα αυτή με μεγάλη εμπειρία ετών.

profil4

Ποιες δράσεις έχει αναλάβει ο χώρος στο παρελθόν και ποιες είναι προγραμματισμένες για το άμεσο ή το πιο μακρινό μέλλον; 

Δ.Κ.: Μια ευρεία γκάμα δράσεων έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς και κάθε χρόνο πραγματοποιούνται νέες, πέρα από τα μαθήματα και τα σεμινάρια που έχουν εννιάμηνη διάρκεια ή και διάρκεια λιγότερων μαθημάτων, ανάλογα το είδος. Ομιλίες με θέματα πολιτισμού, άστρο φωτογραφίσεις, μαθήματα μακιγιάζ, εκθέσεις φωτογραφίας και άλλα πολλά είναι μερικά από αυτά πάντα με τους «κατάλληλους» δασκάλους.

Οι σπουδές και τα μαθήματα είναι δωρεάν; Ποιες είναι οι μέθοδοι διδασκαλίας; 

Δ.Κ.: Τα μαθήματα και τα σεμινάρια είναι επί πληρωμή. Οι τιμές, είναι πολύ φιλικές για όλους. Πραγματοποιούνται πάρα πολλές εκθέσεις. Οι μέθοδοι διδασκαλίας είναι βιωματικές και με ανάλογες συζητήσεις, προσεγγίζουμε το κάθε μάθημα μέσα από το σήμερα, με τον πιο σύγχρονο τρόπο, πάνω στο θέμα του κάθε μαθήματος.

Με ποιο σκοπό και ποια όνειρα συστάθηκε ο “Νότιος”; 

Δ.Κ.: Ο σκοπός και το όνειρό μας είναι ένα, να μπορούν όλοι όσοι αγαπούν τις τέχνες να βρουν  στον Νότιο «στέγη» και την σωστή πληροφορία για αυτές. Να το βιώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να «ακουμπήσουν» το όνειρό τους και να ζήσουν μέσα σε αυτό. Οι εκθέσεις όλων των μαθημάτων γίνονται κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο. Οι θεατρικές ομάδες δίνουν παραστάσεις κάθε χρόνο, σε μεγάλο κοινό και με διάρκεια δύο και τριών ημερών. Μάλιστα η ομάδα των εκκολαπτόμενων συγγραφέων εξέδωσε  βιβλίο και φυσικά έπεται και συνέχεια. Στον Νότιο όλοι «ακουμπούν» το όνειρό τους.

Μέσα στα 2 τελευταία αυτά δύσκολα χρόνια λόγω covid, με ποιον τρόπο και ποιες δράσεις ο πολυχώρος προσπάθησε να αντιμετωπίσει αυτή την πρωτοφανή κατάσταση; 

Δ.Κ.: Στο χώρο του Νοτίου, τηρούνται όλα τα μέτρα που συστήνει η πολιτική προστασία. Ακόμα και αυτό το θέμα όμως μας έδωσε καλλιτεχνική αφορμή. Στη θεατρική ομάδα ενηλίκων «μπήκαμε» στο θέμα της πανδημίας θεατρικά, ανεβάζοντας μέσω της πλατφόρμας zoom, την θεατρική παράσταση, «Το παιχνίδι της σφαγής» του Ιονέσκο, σε ζωντανή μετάδοση στο θεατρικό μας κοινό. Όλοι,  ηθοποιοί και θεατές από το δικό τους σπίτι, κι όλοι με την λαχτάρα της επαφής με τον υπόλοιπο κόσμο (έστω και διαδικτυακά). Η συγκινητικότερη στιγμή ήταν το ξεκίνημα της παράστασης, όπου η δασκάλα και σκηνοθέτης του μαθήματος Βίκυ Αδάμου, μας έδωσε οδηγίες, για την παρακολούθηση της,  κι όλοι στριγμωνένοι, μπροστά από μια οθόνη, αλλά περιποιημένοι και φορώντας τα καλά μας ρούχα … απολαύσαμε κάτι μοναδικό. Το συναίσθημα ξεχείλιζε από όλους μας, μεγάλη η αγωνία από τους ηθοποιούς και μεγαλύτερη η συγκίνηση από τους θεατές.

Η φωτογραφική μας ομάδα πλησίασε το θέμα, φωτογραφίζοντας στιγμιότυπα της μοναξιάς μας από τον εγκλεισμό, από την καθημερινότητα μας, μέσα στις οικίες μας, με αποτέλεσμα να βγουν, πολύ δυνατές εικόνες.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια και όνειρα του πολυχώρου “Νότιος”; 

Δ.Κ.: Ο Νότιος να ανθίσει μέσα από τους μαθητές του, να είναι ο αρωγός τους, να ζήσουν το όνειρό τους, μαθαίνοντας την τέχνη που αγαπούν, είτε με τις εκθέσεις των δημιουργιών τους σε κοινό, για τα μαθήματα τεχνών, είτε με τις θεατρικές παραστάσεις που γίνονται, με διάρκεια δύο ή και τριών ημερών. Σε όλες τις θεατρικές παραστάσεις του Νοτίου, είχαμε πάντα πληρότητα κόσμου κι όπως λέμε θεατρικά ήταν «sold out». Ένα ακόμη σχέδιο μας με το τμήμα της Δημιουργικής Γραφής είναι να εκδώσουμε κι άλλα βιβλία.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE